Viden om solenergi og solcelleanlæg

Med et solcelleanlæg omsætter man dagslys til strøm. Det vil sige, når lys rammer solcellerne, sker der en kemisk reaktion, der producerer strøm, som kan bruges. Denne proces kræver ikke andet end et antal solpaneler, tilhørende invertere og en række ledninger.

Inverteren sørger for at den jævnstrøm, der produceres af solpanelerne, bliver lavet om til 230 volt vekselstrøm, som kan bruges i en stikkontakt.

Holdbarhed/garanti

Et solcelleanlæg er rigtig robust, så det holder i minimum 25 år og meget ofte langt længere. Man skal dog forvente, at inverterne skal udskiftes ca. halvvejs i anlæggets levetid.

Solcellepaneler er utrolig solide og driftssikre, hvilket gør, at man sjældent bliver nødt til at skifte dem. Derfor er der også 10 års produktgaranti på solpanelerne og 5 års produktgaranti på inverterne. Dertil kommer en 25 års ydelsesgaranti, som indebærer at solcellerne minimum leverer 90% ydelse efter 10 år og 80% efter 25 år.

Solceller er derfor en sikker investering.

Produktion

Når et solcelleanlæg skal placeres og etableres, afhænger anlæggets produktion af strøm af tre hovedfaktorer: Solens indstråling, panelernes hældning og retning.

Solens indstrålingen

Indstrålingen er den energi, der opstår som følge af, at solens stråler rammer solcellerne, og måles i kWh/m2. Ved en optimal placering af anlægget har vi i Danmark en indstråling på 900-1100 kWh/m2 pr. år alt efter det geografiske sted. I denne indstråling tages højde for mere og mindre solrige dage, da ca. halvdelen af indstrålingen kommer fra direkte sollys fra en klar himmel, og den anden halvdel kommer af såkaldt diffus lys, som er almindelig lys, der bliver reflekteret fra omgivelserne.

Panelernes hældning og retning

Den optimale placering af et solcelleanlæg er en 45 graders hældning og en retning stik syd. Dette giver mulighed for at udnytte førnævnte indstråling maksimalt. Hvis man eksempelvis forestiller sig en hældning på kun 30 grader og en retning der ligger sydvest, mister man ca. 5% af indstrålingen.

Eksempel på produktion af et solcelleanlæg

Hvis vi ser på produktionen fra et enkelt solpanel på 1,65 m2, som f.eks. kan udnytte 16,31% (panelets effektivitet) af solens energi, så kan det med en helt optimal placering derfor give 1100 kWh/m2 * 1,65 m2 * 0,1631 = 323 kWh pr. år. Dette er dog målt i jævnstrøm, og for at få strømmen lavet om til vekselstrøm skal strømmen sendes igennem en inverter, hvor der på samme måde som i ledningerne er et energitab. Dette energitab er typisk på ca. 10%, hvilket betyder, at vi er på 323 kWh * 90% = 266 kWh pr. år.

[content_boxes]

[content_box]
trinfortrin

Trin for trin

[/content_box]

[content_box]
beregninger

Beregning

[/content_box]

[content_box]
co2

CO2

[/content_box]

[content_box]
vedligeholdelse

Vedligeholdelse

[/content_box]
[/content_boxes]